Diabeetikon verensokerin liiallinen lasku
Kun diabetesta sairastavan verensokeri laskee liian alas, tilanne voi olla hengenvaarallinen.
Diabetes on nopeimmin yleistyvä sairaus Suomessa ja maailmassa. Diabeteksen tyypistä riippuen haima ei tuota tarpeeksi tai lainkaan insuliinia, jota tarvitaan sokerin siirtymiseen verenkierrosta soluihin. Kaikille diabetestyypeille yhteistä on, että verensokeri kohoaa ilman säännöllistä hoitoa vaarallisen korkealle. Diabetesta hoidetaan säännöllisellä ruokavaliolla, terveellisillä elämäntavoilla sekä diabeteksen tyypistä riippuen suun kautta otettavalla lääkityksellä tai ihon alle pistettävällä insuliinilla.
Ensiapua tarvitaan silloin, kun verensokeri laskee liian matalalle johtuen esimerkiksi viivästyneestä, unohtuneesta tai liian vähäisestä syömisestä.
Mistä tunnistat, että henkilön verensokeri on vaarallisen matalalla?
Jos diabeetikon käytös muuttuu äkisti poissaolevaksi, ärtyneeksi ja väsyneeksi ja hänellä on huonovointisuutta, on verensokeri todennäköisesti laskenut vaarallisen matalalle. Matalan verensokerin aiheuttama ensiapu ei riipu millään tavoin diabeteksen tyypistä. Ratkaisevaa on se, mikä on henkilön kunto avun tarpeen hetkellä.
Oireet
- Nälän tunne ja heikotus
- Hikoilu, kalpeus ja vapina
- Ärtymys, levottomuus ja aggressiivisuus
- Sekavuus
- Toisinaan kouristukset. Ihmisen mennessä tajuttomaksi kyseessä on insuliinisokki.
Diabeetikon ensiapu on aina sokeri
Autettava on tajuissaan
- Pyri selvittämään mistä autettavan tila voisi johtua
- Tarjoa autettavalle välittömästi sokeripitoista syötävää tai juotavaa. 4-8 glukoositabelttia tai sokeripalaa nostavat verensokeria nopeasti.
- Tarkkaile autettavan vointia. Jos autettava ei toivu 10 minuutissa, anna hänelle lisää sokeripitoista syötävää tai juotavaa.
- Tarvittaessa soita 112.
Autettava on tajuton (insuliinisokki)
- Jos autettava menettää tajuntansa, on kyseessä todennäköisesti insuliinisokki. Soita hätänumeroon 112 ja toimi kuten tajuttoman ensiaputilanteessa. Tajuttomalle ei saa antaa syömistä tai juomista tukehtumisvaaran vuoksi.
Ehkäise ennalta
- Nuoruusiän eli I tyypin diabeteksen puhkeamiseen ei voi itse vaikuttaa eikä ehkäisykeinoja tunneta. Kakkostyypin diabeteksessa liikunta, terveellinen ruokavalio, painonhallinta ja tupakoimattomuus ehkäisevät tai ainakin viivyttävät diabeteksen puhkeamista.
Soita yleiseen hätänumeroon 112 kiireellisissä hätätilanteissa.
Näin teet hätäilmoituksen
Ensiapuohje: vierasesineen poistaminen