21.12.2023

"Olen vain odottanut seuraavaa sadekautta”

Äiti pitää lasta sylissään, taustalla aavikkomainen maisema.
Kuva: Angela Hill / Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun yhdistysten kansainvälinen liitto

Suomen Punainen Risti auttaa kuivuudesta kärsivää Itä-Afrikkaa.

– Minulla oli ennen kameleita, lampaita ja lehmiä. Kun kuivuus alkoi, menetin karjani, koska en voinut ruokkia niitä enää, kertoo somalialainen Caasha Nuur Maxeimeel.  

Itäistä Afrikkaa on piinannut ennennäkemätön kuivuus. Monta peräkkäistä sadekautta on jäänyt tulematta ilmastonmuutoksen takia, mikä on vaikeuttanut ruuantuotantoa: kuivuus on tuhonnut satoja ja tappanut karjaeläimiä. 

Viime kuukausien aikana useilla alueilla on vihdoin saatu sateita, mikä on hieman lievittänyt tilannetta. Noin kahden vuoden vakavan kuivuuden vaikutukset kuitenkin ulottuvat kauas tulevaisuuteen.

Somaliassa noin seitsemän miljoonaa ihmistä kärsii akuutista ruokaturvattomuudesta. Ruokaturvattomuudesta puhutaan, kun ruokaa ei ole ihmisten saatavilla: sitä on liian vähän tai se on tavoittamattomissa korkean hinnan tai jakeluongelmien takia.   

– Olen vain odottanut seuraavaa sadekautta. Unelmani on saada karjani takaisin ja aloittaa elämäni uudelleen, Caasha sanoo.  

Somalian Punaisen Puolikuun klinikat tarjoavat perusterveydenhuoltoa ja ravitsemustukea

Somalian Punainen Puolikuu ylläpitää sekä pysyviä että liikkuvia terveysklinikoita, jotka palvelevat maaseutuyhteisöjä ja heitä, jotka asuvat kaikkein vaikeimmin saavutettavilla alueilla.  
 
Klinikat tarjoavat perusterveydenhuoltoa, rokotuksia sekä seulontaa aliravitsemuksen varalta ja jakavat ravitsemustukea. Vakavat aliravitsemustapaukset henkilökunta ohjaa suurempiin terveyskeskuksiin ja sairaaloihin.  
 
Halima Mahmoud Abah on tuonut neljä lastaan Somalian Punaisen Puolikuun klinikalle. Kahdella hänen pojallaan on kuumetta, ja Halima on huolestunut vauvansa ja nelivuotiaan tyttärensä Mardiyen painosta.  
 
Ravitsemushoitaja Hersi Adan Yasinin tehdessä tutkimuksia Mardiyelle Halima jakaa huolenaiheitaan. 

Mardiye seisoo suorana ravitsemushoitaja Hersin mitatessa häntä. Tutkimuksissa käy ilmi, että Mardiye on lähellä aliravitsemustilaa. Kuva: Angela Hill / Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun yhdistysten kansainvälinen liitto

– Kuivuuden takia vettä ei ole riittänyt karjalle eikä viljelyyn. Olen huolissani lasteni terveydestä. Kuivuuden jatkuessa, eläimiä ja myös ihmisiä tulee kuolemaan, Halima sanoo. 
 
Myös Basra Ahmed Cabdale on tuonut yksivuotiaan lapsensa Muhiyadinin klinikalle aliravitsemustarkastukseen. Basra saa klinikalta mukaansa ruokatarvikkeita, kuten puuroa ja kaloririkasta pähkinäpohjaista Plumpy'Nut -tahnaa, jota käytetään aliravitsemuksen hoitoon. 
 
Kuivuuden vuoksi veden saatavuus on tullut ongelmaksi Basran perheelle.  
– Kävelen lähimmälle vesipisteelle kaksi tuntia. Siellä jonotan pitkään, ennen kuin saan vettä, Basra toteaa. 

Basra on tuonut yksivuotiaan Muhiyadinin Punaisen Puolikuun klinikalle. Kuva: Angela Hill / Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun yhdistysten kansainvälinen liitto

Ennen kuivuutta Basra viljeli tomaatteja ja sipuleita, joita hän söi perheensä kanssa maissin ja durra-viljan lisukkeina. Basralla oli myös karjaa, josta he saivat maitoa ja lihaa. Tällä hetkellä, pitkän kuivuuden jälkeen, satoa ei tule ja karjaa kuolee.  
 
Basra on joutunut myymään osan elossa olevasta karjastaan saadakseen rahaa ruokaan. Tämä kuitenkin tarkoittaa sitä, että hän menettää hitaasti elinkeinonsa. 
  
– Suurimmat huolenaiheeni ovat karjani menettäminen ja ruuan puute. Toivon, että nyt sateiden tultua, saan hyvän sadon, jotta voin ruokkia perheeni ja karjani, Basra kertoo. 

Vesipisteiden kunnostaminen sujuu yhdessä

Somalian Punainen Puolikuu työskentelee yhteisöjen kanssa, jotta perinteiset yhteisövesipisteet, berketit, saataisiin jälleen toimintaan.  
 
Berketit ovat syviä, betonilla vuorattuja vesivarastoja, joita käytetään kuivilla alueilla veden keräämiseen sadekauden aikana. Berket kerää sadeveden ja on helposti saatavilla esimerkiksi karjalle. Sen päällä on perinteisesti teräsritilä, joka estää ihmisten ja eläinten putoamisen berketin pohjalle.  
 
Somalian Punainen Puolikuu kunnostaa berketejä lisäämällä kattojärjestelmiä, jotka sekä mahdollistavat sadeveden keräämisen että vähentävät veden haihtumista. Näin yhteisö voi varastoida sadevettä paremmin tai vaihtoehtoisesti tuoda vettä berketiin kauempaa. Katot myös parantavat turvallisuutta. 

Somalian Punaisen Puolikuun vapaaehtoiset ja työntekijät kunnostavat yhdessä vesivarastoa. Kuva: Angela Hill / Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun yhdistysten kansainvälinen liitto

Somalian Punaisen Puolikuun vapaaehtoinen Hodan Ceelaabe Mahmoud on mukana kunnostamassa berketiä. Hän ryhtyi vapaaehtoiseksi kaksi vuotta sitten, koska halusi auttaa yhteisöään. 
 
– Vapaaehtoisena teen töitä yleensä puhtaan veden ja paremman hygienian parissa. Kierrän yhteisössäni kertomassa ihmisille, miksi esimerkiksi veden keittäminen ennen sen käyttämistä on tärkeää, Hodan kertoo.   

Yhteisössä on voimaa kuivuudenkin keskellä

Vaikeina aikoina yhteisöjen jäsenet tukeutuvat toisiinsa entistä enemmän. Oseb Yusef Ahmed on sekä antanut apua muille että saanut sitä itse. Oseb ei pysty kävelemään vammansa takia. 
 
– Yhteisöni on auttanut minua niin paljon kuin he vain pystyvät. Koska en pysty kävelemään, tarvitsen kaiken mahdollisen avun, kertoo Oseb. Hän kasvattaa omaa poikaansa, mutta myös kolmea orvoksi jäänyttä lasta. 

Oseb keskustelee Somalian Punaisen Puolikuun työntekijän kanssa kotonaan. Kuva: Angela Hill / Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun yhdistysten kansainvälinen liitto

Oseb on saanut käteisapua mobiilirahan muodossa Somalian Punaiselta Puolikuulta ja Euroopan unionilta. Tästä on ollut paljon apua.

– Vaikka olemme saaneetkin sateita, tilanne on vieläkin hyvin kriittinen, Oseb sanoo.  

Ahmed Ali Abdi Farah kuuluu yhteisönsä johtohahmoihin. Hän on hyvin huolissaan tilanteesta, jossa monet perheet ovat.  

– Perheet eivät ole pystyneet pitämään huolta karjastaan ilman vettä. Karjalla ei ole enää sopivia laidunalueita kuivuuden takia, Ahmed toteaa. 

Ahmed kiittää Somalian Punaista Puolikuuta tuesta, jota hänen yhteisönsä on saanut. Kuva: Angela Hill / Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun yhdistysten kansainvälinen liitto

Myös Ahmedin yhteisössä ihmisille on jaettu käteisapua. Rahalla he ovat ostaneet ruokaa, kuten riisiä, vihanneksia ja pastaa, mutta myös vettä. Käteisavulla on lisäksi hankittu karjalle ruokaa. 
 
– Somalian Punainen Puolikuu todella auttaa yhteisössäni. Käteisavulla on pelastettu ihmishenkiä, Ahmed kertoo.  

Suomen Punaisen Ristin apu Itä-Afrikassa

Itä-Afrikassa useilla seuduilla on vihdoin viime kuukausien aikana saatu sateita, jotka ovat hieman helpottaneet ruokaturvatilannetta. Pitkään jatkuneen kuivuuden vaikutukset kestävät kuitenkin kauas tulevaisuuteen. 

Koko laajalla Afrikan sarven alueella, johon Etelä-Sudan, Etiopia, Kenia ja Somalia kuuluvat, on edelleen vakavia ruokaturvaan liittyviä ongelmia. Erityisesti Etiopiassa ja Somaliassa tilanne on paikoitellen katastrofaalinen. 

Nälkäkriisin taustalla on monia syitä. Pitkään jatkuneet konfliktit ja levottomuudet sekä ilmastonmuutos ja sään ääri-ilmiöt, kuten kuivuus ja toisaalta tulvat, ovat vaikeuttaneet tilannetta ja tehneet maanviljelystä ja karjanpidosta hankalaa.  

Koronapandemian vaikutukset tuntuvat edelleen ja Ukrainan konflikti on kiihdyttänyt inflaatiota sekä vähentänyt tuontiruuan saatavuutta erityisesti Afrikan sarven alueella. Konflikti Sudanissa pahentaa ruokaturvatilannetta entisestään, kun ihmiset pakenevat naapurimaihin.

Ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät jo nyt ja niistä kärsivät haavoittuvimmassa asemassa olevat yhteisöt.
Tiina Saarikoski

Suomen Punainen Risti on tukenut Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun yhdistysten kansainvälisen liiton vetoomusta, jolla vastataan nälkäkriisin synnyttämiin tarpeisiin.

Olemme myös tukeneet suoraan kumppaniyhdistyksiämme alueella. Toteutamme pitkäkestoista kehitysyhteistyötä Suomen ulkoministeriön ja katastrofirahastoon lahjoittavien avulla. 

–  Vaikka Itä-Afrikassa onkin totuttu kuivuuteen, tilanne on ollut täysin poikkeuksellinen verrattuna aikaisempiin kuivuuskausiin. Vaikutukset tulevat kestämään pitkälle tulevaisuuteen, sanoo Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Tiina Saarikoski

Olemme kohdistaneet apumme erityisesti Etiopiaan, Somaliaan, Keniaan ja Etelä-Sudaniin. Somaliassa olemme olleet mukana toteuttamassa käteisjakelua Somalimaassa ja Puntmaassa osana Euroopan unionin rahoittamaa ohjelmaa. Lisäksi olemme tukeneet Somalian Punaisen Puolikuun liikkuvia ja pysyviä terveysklinikoita ja edistäneet yhteisökeskeistä terveys- ja hygieniatyötä. 

Etiopiassa olemme parantaneet veden saatavuutta ja jakaneet käteisapua Etiopian Punaisen Ristin kanssa. 

Keniassa ja Etelä-Sudanissa olemme esimerkiksi edistäneet naisten ja tyttöjen terveyttä, kunnostaneet vesipisteitä sekä tukeneet hygieniatyötä. 

–  Ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät jo nyt ja niistä kärsivät haavoittuvimmassa asemassa olevat yhteisöt. Nälkäkriisi muodostaa erityisen vakavan uhan pienten lasten kehitykselle ja terveydelle, toteaa Saarikoski.  

Lahjoita katastrofi­rahastoon
Kehitysyhteistyö
Kehitysyhteistyö
Humanitaarinen apu
Humanitaarinen apu