20.05.2022

Punaisen Ristin vastaanottotoiminta tukee Ukrainasta Suomeen saapuvia 

Punaisen Ristin vaatteisiin pukeutunut vapaaehtoinen keskustelee pakolaisten kanssa satamassa.
Kuva: Ville Palonen / Suomen Punainen Risti

Punaisen Risti auttaa Suomeen Ukrainasta paenneita ihmisiä tarjoamalla etenkin majoitusta, ruokaa, vaatteita ja muita perustarpeita. 

Punaisen Ristin tärkeimpiä tehtäviä on auttaa haavoittuvassa asemassa olevia ihmisiä, kuten pakolaisia, turvapaikanhakijoita ja paperittomia. Autamme avun tarpeessa olevia heidän oikeudellisesta tai yhteiskunnallisesta asemastaan riippumatta.

Pakolaisten auttamisessa tärkeintä on vastata aluksi tulijoiden perustarpeisiin: tarjota ihmisille ruokaa, vettä, lämpimiä vaatteita ja katto pään päälle.

Apua heti maahan saapuessa

Suomen Punaisen Ristin apu Ukrainasta Suomeen pakeneville alkaa jo maahan saapuessa.

Monilla Ukrainasta Suomeen tulevilla on takanaan useiden päivien mittainen ja henkisesti raskas matka, jonka jäljiltä viimeisestä ateriastakin voi olla jo aikaa.

Punaisen Ristin katastrofirahastoon tehtyjen lahjoitusten avulla voimme tukea viranomaisia tarjoamalla lämpimän ruuan Ukrainasta tuleville jo Tallinnasta Helsinkiin matkaavilla lautoilla.

Ukrainalaiset ovat kysyneet, ovatko nämä tavarat todella heille. He vilpittömästi ihmettelevät meidän auttamistamme,
Tarja Tiitta-Nieminen, vapaaehtoinen

Helsingin Länsisatamassa maahan saapuvia vastassa ovat Punaisen Ristin työntekijät ja koulutetut vapaaehtoiset. Satamassa tarjoamme Ukrainasta Suomeen saapuville pientä syötävää, juomaa, hygieniatarvikkeita ja henkistä tukea. Toimimme satamassa viranomaisten tukena. Vastaanottotilanteessa avustaminen on aloitettu Maahanmuuttoviraston pyynnöstä.

– Koulutetut vapaaehtoisemme tarjoavat ensivaiheen tukea maahan saapuville. Se voi olla ruokaa tai neuvontaa ukrainankielisten ohjeiden pariin, mutta erityisesti se on lämmintä läsnäoloa, kuvailee maahanmuuttotyön yksikön päällikkö Erja Reinikainen. 

Punainen Risti voi antaa ensivaiheen apua viranomaisten tukena monin tavoin. Esimerkiksi Raisiossa vapaaehtoisemme ovat olleet Maahanmuuttoviraston pyynnöstä mukana poliisiasemalla tarjoamassa ruokaa ja muuta tukea rekisteröitymään tuleville. Vapaaehtoisemme ovat apuna vastaanottamassa Ukrainasta maahantulijoita myös Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Katto pään päälle ja perustarpeet turvatuiksi

Suomen Punainen Risti on perustanut maaliskuusta lähtien lukuisia uusia vastaanottoyksiköitä Maahanmuuttoviraston pyynnöstä.

Vastaanottopalveluihin ovat oikeutettuja turvapaikkaa tai tilapäistä suojelua hakeneet. Osa majoittuu vastaanottokeskuksiin, mutta Suomesta turvapaikkaa tai tilapäistä suojelua hakenut voi järjestää majoituksensa myös itse, eli majoittua yksityismajoituksessa esimerkiksi sukulaisten luona. Silloinkin turvaa hakevalla on aina oikeus vastaanottopalveluihin, kuten terveydenhuoltoon ja sosiaalipalveluihin.

Tarjoamme vastaanottotoimintaan liittyvät palvelut tuhansille yksityismajoituksessa asuville ihmisille. Punainen Risti ei kuitenkaan järjestä yksityismajoitusta eikä ohjaa ihmisiä yksityismajoitukseen.

Punainen Risti ylläpitää parhaillaan kymmeniä vastaanottokeskuksia tai vastaanottopalveluita tarjoavia yksiköitä Suomessa. Lisäksi uusia yksiköitä on avautumassa. Vielä helmikuussa lukumäärä oli 12. Vastaanottokeskuksia ylläpitävät Suomessa Punaisen Ristin lisäksi myös Maahanmuuttovirasto, kunnat, järjestöt ja yritykset.

Punaisen Ristin vaatteisiin pukeutuneet kaksi vapaaehtoista kantavat kerrossänkyä.
Punaisen Ristin Turun osaston vapaaehtoiset kalustivat Kaarinan vastaanottokeskusta. Kuva: Suomen Punaisen Ristin Turun osasto

Laajamittaisen maahantulon tilanteissa viranomaiset ja järjestöt ovat usein hetkellisesti hyvin kuormitettuja.

Kun tulijoiden määrä on suuri, majoitustiloja järjestetään joskus todella pikaisella aikataululla. Sen vuoksi ensivaiheen avussa voi paikoin syntyä viiveitä esimerkiksi asuntojen välineistön ja kalustuksen järjestämisessä. Palveluita täydennetään kuitenkin mahdollisimman nopeasti.

Rovaniemen vastaanottokeskuksen johtaja Ritva Metsälampi kertoo Punaisen Ristin vapaaehtoisten avulla olevan valtava merkitys silloin, kun uusia vastaanottokeskuksia perustetaan. Rovaniemellä vastaanottokeskukselle avattiin pikavauhtia uusia toimipisteitä.

Pohjois-Suomessa useiden Punaisen Ristin osastojen ja Vapaaehtoisen pelastuspalvelun vapaaehtoiset auttoivat vastaanottokeskusten käyttökuntoon saattamisessa.

– Kaikkialla vapaaehtoiset ovat auttaneet huoneiden kalustamisessa ja kalusteiden kuntoon laitossa. He ovat olleet vastassa ohjeistamassa vastaanottokeskuksiin saapuvia, pakkaamassa aloitusruokapakkauksia ja muita aloitustarvikepakkauksia sekä tarjoamassa aamu- ja iltapalaa myöhään illalla ja aikaisin aamulla saapuneille.

Varsinais-Suomessa taas Ukrainasta tulleiden ensireaktiot vastaanottokeskukseen kirjautuessa ovat vapaaehtoisten mukaan olleet paikoin epäuskoisia.

–  He ovat kysyneet, ovatko nämä tavarat todella heille. Eikö ole muita, jotka ovat suuremmassa tarpeessa? He vilpittömästi ihmettelevät meidän auttamistamme, Tarja Tiitta-Nieminen Raision osastosta kuvailee tunnelmia paikallisessa vastaanottokeskuksessa.

Auttaminen on viranomaisten, järjestöjen, lahjoittajien ja vapaaehtoisten yhteistyötä

Suomessa vastaanottokeskuksia perustetaan, ylläpidetään ja lakkautetaan ainoastaan viranomaisten pyynnöstä. Lakisääteisen vastaanottotoiminnan rahoituksesta vastaa aina Maahanmuuttovirasto myös Punaisen Ristin ylläpitämissä vastaanottokeskuksissa.

Akuutteja tarpeita voidaan kuitenkin täydentää Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastoon tehtyjen lahjoitusten avulla. Lahjoitusvarojen turvin Ukrainasta paenneita avustetaan monin tavoin myös kotimaassa. 

– Ukrainasta paenneille on hankittu äkilliseen hätään esimerkiksi vaatteita, hygieniatarvikkeita, juotavaa, ruokaa ja muita perustarpeita. Lisäksi lahjoituksia on käytetty henkisen tuen järjestämiseen, luettelee kotimaan valmiustoiminnan päällikkö Aki Pihlaja. 

Ritva Metsälampi kiittelee vapaaehtoisten lisäksi myös kuntia ja kuntalaisia sujuvasta yhteistyöstä Pohjois-Suomessa. Kun tavaralahjoituksille ilmaantui vastaanottokeskusten perustamisvaiheessa äkillistä tarvetta, kunnat olivat välittämässä tietoa avuntarpeista Punaisen Ristin tukena. 

– Rovaniemellä, Kemissä ja Kemijärvellä on tehty hyvää yhteistyötä kuntien viranomaisten ja kuntalaisten kanssa: kunnat ovat tiedottaneet aktiivisesti omilla kanavillaan keräystoiminnasta silloin, kun olemme ottaneet vastaan lahjoitustavaroita. Kuntalaiset lahjoittivat paljon huonekaluja, petivaatteita, astioita ja muita tarvikkeita majoitukseen. Lisäksi lahjoituksena on saatu toimistokalusteita kunnilta ja muilta eri toimijoilta.

Kemijärven kouluissa lapset piirsivät ja kirjoittivat ukrainaksi tervetuliaisviestejä vietäviksi vastaanottokeskuksen majoitushuoneistoihin.

Lapsiperheiden tarpeita huomioidaan muutoinkin Lapin vastaanottokeskuksissa: Rovaniemellä ja sen sivutoimipisteissä erityisen hyvää palautetta on saanut valvottu lasten leikkihuone.  

– Lapsiparkki on kaikissa keskuksissa, jotta vanhemmat saavat rauhassa kuunnella infoa. Tällä välin työntekijät ja vapaaehtoiset valvovat ja leikkivät lasten kanssa. Lapset ovat myös saaneet lahjoitusleluja mukaansa Rovaniemeltä. 

Miten voin auttaa Suomeen paenneita ihmisiä?

Seuraa työtämme Ukrainan kriisistä kärsivien auttamiseksi
Seuraa työtämme Ukrainan kriisistä kärsivien auttamiseksi
Punainen Risti tukee maahanmuuttaneita
Punainen Risti tukee maahanmuuttaneita