03.10.2022

Tehokkaimmat tavat auttaa Ukrainan kriisistä kärsiviä

Jenelle Kansainvälisen Punaisen Ristin liitosta auttaa purkamaan avustuskuljetusta Varsovassa, Puolassa.
Kuva: Anette Selmer-Andresen / IFRC

Paras apu vastaa tarpeisiin.

1. Lahjoita

Ukrainassa tarvitaan apua vielä pitkään. Lahjoittamalla Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastoon autat sotien ja luonnonkatastrofien uhreja ympäri maailman. Rahaston turvin pystymme tarjoamaan juuri sitä apua, jota sillä hetkellä eniten tarvitaan.

Suorat tavarakeräykset esimerkiksi vastaanottokeskuksiin ovat paikallisia, ja paikallisosastomme järjestävät niitä tarpeen mukaan.

Tiedon siitä, kerääkö Punainen Risti lahjoitustavaraa omalla paikkakunnallasi tällä hetkellä, saat omalta osastoltasi. Löydät osastojen yhteystiedot yhteystietosivultamme. Valitse sivun valikosta ensin piiri, jolloin saat näkyviin osastot.

2. Tule vapaaehtoiseksi

Punaisen Ristin vapaaehtoisena voit esimerkiksi

Vastaanottokeskuksemme pyörivät työntekijöiden voimin, mutta Punaisen Ristin vapaaehtoisten apua tarvitaan usein käytännön järjestelyissä silloin, kun keskukseen saapuu nopeasti suuri määrä ihmisiä.

Ukrainan kriisi on herättänyt monissa halun auttaa, ja mukaan on ilmoittautunut paljon uusia vapaaehtoisia. Järjestämme vapaaehtoisille koulutusta ja tarjoamme mahdollisuuksia auttaa sitä mukaa, kun tekemisen paikkoja eri alueilla ja paikkakunnilla avautuu.

Ilmoita kiinnostuksestasi vapaaehtoistehtäviin

3. Kohtaa ihminen arjessa

Ystävällinen vastaanotto ja erityisesti alkuvaiheen apu arjen asioissa ovat tulijalle tärkeitä. Huoli Ukrainaan jääneistä tai sieltä pakenevista läheisistä on usein suuri, joten yksinkertaisimmillaan apu voi olla hymyä ja tervehtimistä – naapurustoon saapuneen hyväksymistä joukkoon. 

Kohdatessasi kriisiä paenneen tärkeintä on kuunnella ja olla läsnä. On tärkeää, että tulijoille annetaan myös tilaa ja aikaa, jotta he saavat asettua rauhassa uuteen asuinpaikkaansa. Autat parhaiten kysymällä, tarvitseeko henkilö apua ja millaisesta avusta olisi hänelle eniten hyötyä.

4. Jaa oikeaa tietoa

Kriisien aikana haluamme saada tietoa nopeasti. Infotulvassa myös väärää tietoa on liikkeellä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Varmista faktat luotettavista lähteistä ja jaa vain tietoa, jonka tiedät luotettavaksi.

Lisätietoa medialukutaidosta löydät esimerkiksi Mediakasvatusseuran sivuilta.

Apua Ukrainan kriisin uhreille
Apua Ukrainan kriisin uhreille
Vapaaehtoiseksi maahanmuuttotyöhön
Vapaaehtoiseksi maahanmuuttotyöhön
Näin autat itseäsi tai läheistäsi kriisissä
Näin autat itseäsi tai läheistäsi kriisissä